Materialul pentru acoperiș cunoscut în Republica Moldova ca șindrilă bituminoasă, bitum, gont, toli sau simplu șindrilă, este unul dintre cele mai folosite materiale la nivel mondial pentru acoperirea casei. În Republica Moldova, încă din anii '90 ai secolului trecut, a început să fie folosită șindrila ca material pentru acoperiș.

Șindrilele bituminoase ale producătorului IKO, care este un lider în domeniul acesta, sunt fabricate după tehnologia următoare:

  • Role mari de armătură din fibră de sticlă sunt introduse într-un dispozitiv de acumulare. Armătura din fibră de sticlă înaintează spre zona de impregnare (îmbibare) și acoperire. 
  • Stratul de bitum se aplică pe ambele fețe ale armăturii din fibră de sticlă. „Filleri”, stabilizatorii minerali naturali, sunt adăugați în bitumul pentru îmbunătățirea performanțelor fizico-mecanice și a performanței la foc.
  • Se aplică granule de ardezie pe suprafața superioară. Obținerea granulelor minerale are loc prin mărunțirea bazaltului, colorarea realizată prin procedeu cereamic permite colorarea granulelor în masă asigurând astfel o stabilitate superioară a culorii în timp; Granulele de ardezie oferă șindrilelor culoarea, însă cel mai important aspect este că acestea protejează bitumul împotriva radiațiilor ultraviolete.
  • Un strat de protecție este aplicat apoi pe partea inferioară a rolei pentru a preveni lipirea de linia de fabricație precum și pentru a preveni lipirea ulterioară în pachet până la montarea lor. O folie de plastic este de asemenea aplicată pe partea inferioară pentru a preveni lipirea șindrilelor în pachet din momentul producerii, pe durata transportului, depozitării și până la utilizarea lor.
  • Stratul de granule minerale colorate de ardezie este presat pentru a asigura înglobarea și acoperirea completă a feței superioare a armăturii din fibră de sticlă îmbibată și acoperită cu bitum.
  • După răcire, se aplică linia de lipire din bitum, care dă posibilitatea șindrilelor de a se lipi una de alta prin suprapunere la montarea pe acoperiș, prevenind astfel decopertarea la vânt.
  • Urmează apoi măsurarea rolei și tăierea sub formă de plăci de șindrilă.
  • Plăcile de șindrilă sunt ambalate în pachete, etichetate, paletizate și depozitate până vor fi livrare clienților.

Vedeți în videoul de mai jos procesul de producere al șindrilei bituminoase IKO.