Rămân zile numărate până trece și toamna târzie... Pregătirea acoperișului casei tale pentru iarnă e recomandată, de vrei să ai o iarnă liniștită, confortabilă și fără neplăceri. Îți prezentăm câteva sfaturi simple, îi poți face singur și te vei asigura că acoperișul este pregătit de venirea nămeților.

Verifică învelitoarea acoperișului
Aruncă o privire detaliată la acoperișul casei, observă dacă nu au apărut elemente cu fixarea slăbită, material spart, deteriorat. În cazul depistării acestora, adresează-te la specialiști. 

Solicită consulație

Verifică starea elementelor exterioare din lemn
Ai verificat învelitoarea, totul e bine, acum vezi starea elementelor din lemn de la exterior. Pe alocuri lemnul trebuie șlefuit și vopsit ca să reziste la factorii mediului ambiant, alegând culoarea după cea a acoperișului și sistemului pluvial.

Curăță jgheaburile, burlanele și doliile
Ordine se face și-n jgheaburi înainte de căderea zăpezii. Frunzele, mușchii, ramurile rupte și alte resturi trebuie înlăturate. Procedura aceasta fiind făcută, adăugător pot fi instalate grilaje pentru frunze, ce previn depunerea acestora în jgheaburi. La burlan, în parte de evacuare a apei, poate fi adăugată o extensie pentru a trimite gheața și zăpada care se topește cât mai departe de baza casei.

Verifică eventualele scurgeri
Podul, tavanele trebuie verificate împotriva unor scurgeri sau pete. Dacă găsești zone ce arată suspect, verifică-le din nou după o ploaie. Dacă sunt umede, cheamă un profesionist pentru a repara scurgerea.

Izolează podul
Adaugă o extra izolație în pod sau în spațiile auxiliare pentru a preveni formarea gheții pe acoperiș.

Adaugă grilaje parazăpezi
Un acoperiș înclinat ar trebui să aibă obligatoriu grilaje parazăpezi, pentru a preveni atât daune posibile pentru acoperiș, cât și accidente, în cazul în care zăpada cade de pe acoperiș. Grilajele vor ține zăpada până la topirea și scurgerea acesteia. Odată cu instalarea lor, nu-ți mai faci griji că bucățile mari de zăpadă se vor desprinde de pe acoperiș și pot deteriora țigla sau răni pe cineva.

Verifică ferestrele de la mansardă
Ferestrele de mansardă necesită și ele o atenție specială înainte de venirea iernii. Înainte de căderea zăpezii se îndepărtează frunzele și alte materiale din jurul ferestrei, apa de ploaie și cea rezultată din topirea zăpezii să poată curge prin părțile ferestrei. Condensul este evitat atunci când fereastra are ventilație în zona interioară.

***

Respecți aceste recomandări și acoperișul casei va fi pregătit pentru iarnă, te vei bucura de acest anotimp împreună cu familia, fără a-ți face griji!