Izolarea termică a construcției este unul dintre cele mai importante elemente în procesul de economisire a energiei și păstrării unui microclimat potrivit în interiorul încăperii. Un rol important pe lângă izolarea termică a pereților îl joacă și termoizolarea acoperișului.

Termoizolarea acoperișului duce la:

  • Protecția interiorului încăperii de influența temperaturilor scăzute pe timp de iarnă și a temperaturilor ridicate în perioada sezonului cald.
  • Тermoizolarea acoperișului duce la ameliorarea variațiilor temperaturii.
  • Datorită încălzirii podului, în interiorul încăperilor se crează un microclimat confortant.
  • Termoizolarea este capabilă să prevină scăderea temperaturilor la nivelul podului.

Izolarea acoperișurilor plane.

Este important și necesar să izolăm termic acoperișurile plane ale încăperilor de depozitare, deoarece termoizolarea previne scurgerea condesului în interiorul încăperii pe timpul temperaturilor sub 00 C.

Pentru termoizolarea acoperișurilor plane sunt utilizați de obicei termoizolatorii extrudați dar și polistiren. Aceste materiale posedă caracteristici unice și trebuie să fie utilizate în funcție de tipul de acoperiș plan. De exemplu, polistirenul poate fi utilizat pentru acoperișurile încăperilor nelocuite, atunci când în structura acoperișului este inclus un strat de protecție împotriva incendiului. Acest strat poate fi din ciment amplasat peste stratul de termoizolare.

Termoizolanții extrudați sunt utilizați pentru acoperișurile mansardelor. Ce ține de montare, aceasta depinde nemijlocit de tipul acoperișului.

Izolarea acoperișurilor cu pantă.

La contrucția unei vile va apărea cu singuranță întrebarea ce ține de încăperile care se află nemijlocit sub acoperiș. Trebuie să determinați din start pentru ce vor fi utilizate aceste încăperi – o să fie mansardate sau o să fie spații nelocative. Acest lucru este important, deoarece montarea stratului de termoizolare este diferit în funcție de răspunsul la această întrebare. Astfel, pentru varianta de mansardă, termoizolarea este realizată pe panta acoperișului, iar pentru varianta de spațiu nelocativ, materialele de termoizolare sunt montate pe suprafața podului. Dacă spațiul nelocativ urmează să fie totuși utilizat, atunci materialul termoizolant trebuie să fie protejat prin intermediul unui strat de lemn.

În cazul caselor din afara orașului, care urmează să fie locuite pe tot parcursul anului, atunci rațional este să fie maximizat spațiul locuibil prin amenajarea mansardelor. Pentru termoizolarea mansardelor trebuie să fie respectată strict procesul tehnologic. De asemenea, trebuie să se atragă atenția la hidroizolare și să fie montat un strat de folie de paraizolare pentru a preveni deteriorarea materialului termoizolant din cauza umidității din încăpere. Este importantă și sistemul de ventilare, prin intermediul căruia umiditatea va fi scoasă din încăpere. Anume la această etapă a montării sunt comise erori, care pot duce la lucrări de reconstrucție pentru care va fi necesară demontarea acoperișuluil. Dacă nu sunteți siguri de cunoștințele și experiența dumneavoastră în domeniu, cel mai bine este să angajați montatori specializați.

Ce ține de termoizolarea utilizată pentru acoperișurile cu pantă, pot fi utilizate materiale cu densitate mică și medie. Densitatea acestora trebuie să fie între 35-125 kg/m3. Acestea pot fi materiale termoizolante din vată minerală sau vată cu textură de sticlă.

> Cum alegem tipul de învelitoare