Atunci când dorim să procurăm un acoperiș, majoritatea dintre noi se gândește la învelitoare, indiferent de ce tip este (țigla metalică, țiglă ceramică, tablă cutată ori șindrilă bituminoasă) și la caracteristicile pe care aceasta trebuie să le îndeplinească pentru a conferi durabilitatea și calitatea dorită.

Însă, pentru a avea un acoperiș solid, te sfătuim sa acorzi o atenție deosebită tuturor elementelor componente, astfel încât acestea sa se îmbine foarte bine, atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere vizual.

Un sistem complet de acoperiș cuprinde atât învelitoarea, căt și un număr semnificativ de accesorii sau elementele auxiliare, fără de care funcționalitatea acoperișului ar fi, în mod negreșit, afectată. Practic, aceste accesoriile sunt, de fapt, elementele care – deși nu sunt situate în prim-plan – fac diferența de calitate, de preț etc.

Accesoriile utilizate la nivelul învelitorii nu au doar rolul de a îmbunătăți vizual imaginea acoperișului, ci îndeplinesc fiecare și o funcție practică foarte importantă, motiv pentru care este obligatoriu să le incluzi în procesul constructiv. Mai exact, fiecare element din această categorie contribuie la menținerea învelitorii în stare perfectă, diminuând efectul negativ pe care îl pot avea fenomenele climatice asupra sa.

Numărul accesoriilor variază foarte mult de la un acoperiș la altul și nu sunt obligatorii pentru toate tipurile de acoperiș. Cu cât acoperișul este mai complex, cu atât sunt necesare mai multe astfel de piese. Înclinația pantei acoperișului, numărul acestora și complexitatea per ansamblu a învelitorii sunt factori care determină tipul de accesorii folosite.

 

Cele mai importante accesorii de care are nevoie acoperișul sunt:

  • Dolia – necesară pentru  a prelua apa pluvială și a o conduce către jgheab (sistem pluvial). Se montează sub învelitoare, la intersecția dintre două pante (ape).
  • Coama –  este un element de protecție împotriva infiltraților, de închidere a învelitorii în partea superioară unde se unesc două pante.
  • Șorț de streașină -  protejează pazia împotriva umidității, asigurând scurgerea apei pluviale direct în jgheab.
  • Bordură fronton  - protejează marginile laterale ale acoperișului împotriva infiltraților climaterice, astfel încât precipitațiile să nu cadă sub panta acoperișului. Se montează peste pazia laterală pentru etanșarea finală a învelitorii.
  • Reținător zăpadă - previne alunecările de zăpadă de pe acoperiș care se îndreaptă către jgheab și pot deteriora sistemul pluvial datorită greutății zăpezii/ gheței. Se fixează paralel cu streașina iar pe șarpantele cu înclinație mare sau în zonele cu căderi abundente de zăpadă, se vor monta mai multe rânduri de opritoare. 
  • Racord la calcan - Protejează împotriva infiltrării apei pe lângă perete. Se folosește la intersecția unei pante de acoperiș cu un perete calcan, acolo unde unghiul de intersecție este mai mare de 90˚.
  • Racord perete exterior – are rolul de a împiedica pătrunderea umidității în zonele unde se îmbină o pantă a acoperișului cu un perete. Asigură conexiunea dintre o pantă a acoperișului și un perete, acolo unde se formează un unghi de 90°. Partea verticală a accesoriului se aplică peste zid, iar partea orizontală peste țigla metalică.
  • Racord lateral interior - este alternativa racordului lateral exterior, având un grad de siguranță mai mare, datorită structurii tehnice. Are rolul de a împiedica pătrunderea umidității în zonele unde se îmbină o pantă a acoperișului cu un perete. Asigură conexiunea dintre o pantă a acoperișului și un perete, acolo unde se formează un unghi de 90°. Partea verticală a accesoriului se aplică peste zid, iar partea orizontală sub țigla metalică.
  • Capac coamă -  element ce se montează la capătul coamei circulare, în vederea etanșării și protejării pătrunderii sub învelitoare a frunzelor, păsărilor sau altor elemente ce pot deteriora structura internă a acoperișului.
  • Accesorii nestandarte -   toate accesoriile sus menționate, confecționate la comandă, după mărimile si complexitatea clientului.

Așadar, după alegerea învelitorii, al doilea cel mai important pas constă în identificarea accesoriilor obligatorii pentru acoperiș, iar montarea lor este „must have”, deoarece:

  • reduce semnificativ riscul de apariție a problemelor tehnice sau estetice, astfel că acoperișul va avea o durabilitate mai mare în timp şi un aspect uniform

 

  • reduce riscul apariției unor probleme de montaj sau garanție!

 

  • reduce riscul deteriorării, decolorării în timp;