Un acoperiș trebuie îngrijit ca să aibă o viață lungă și frumoasă, să bucure locatarii casei mulți ani înainte. Îți prezentăm câteva sfaturi cum să ai grijă de acoperișul casei.
1. Curățarea de frunze și crengi
A venit toamna... Se recomandă curățarea de frunze și crengi. Ele pot deteriora materialul folosit pentru acoperirea casei, deteriorare mecanică - zgârâieturi sau „boțire”, chimică - resturile de la copaci cauzează apariția mușchilor, elimină substanțe diferite care pot cauza schimbarea nuanței coloristice în acele locuri de pe acoperiș.
2. Curățarea de zăpadă
Când sunt precipitații mai mari, se recomandă curățarea de zăpadă, pentru a evita presiunea mare asupra acoperișului. Un strat gros de zăpadă poate deforma acoperișul, cu cât mai mare este distanța dintre căpriorii de lemn, cu atât impactul poate fi mai vizibil.
3. Curățarea doliilor
Obligatoriu și periodic se curăță doliile de frunze și mâl. Murdăria adunată poate cauza infiltrații de apă în acoperiș, deoarece blochează scurgerea liberă a apei spre sistemul pluvial de jgheaburi și burlane.
4. Curățarea jgheaburilor
Periodic jgheaburile trebuie curățate. Murdăria adunată umple jgheabul și acesta nu-și mai îndeplinește funcția de bază. Astfel cauzează scurgerea apei pe fațadă și deteriorarea acesteia.
5. Vopsirea streșinii la 5-6 ani
Lemnul este apărat de stratul de vopsea. Vopsind streașina o dată la 5-6 ani, lemnul va rămâne întreg, își va păstra aspectul estetic frumos.
6. Rezerve de material utilizat la acoperiș
Poate fi necesar peste câțiva ani să schimbi doar o bucată de acoperiș. Peste câțiva ani poți să nu mai găsești acel model de material. Având rezerve de material acasă, rezolvi ușor.