Vă prezentăm modalitatea de lucru cu tabla fălțuită prin exemplul a două proiecte la diferite etape de realizare. La proiectul care este pe ultima sută de metri din sectorul Telecentru este folosită tabla fălțuită Rheinzink cu durata medie de viață de 80-100 de ani pentru acoperiș și 200-300 de ani în cazul folosirii pentru fațadă. Această tablă este moale, ușor de montat și posedă abilitatea de auto-vindecare în timp în cazul zgârâieturilor ușoare. Procesul de construcție a fost început la data de 1 septembrie 2015 și în timp de o lună au fost realizate primele 5 etape de construire a acoperișului.
- Montarea maurlaților cu dimensiunea de 150/150 mm și prinderea lor de beton.
- Prinderea căpriorilor, executați din lemn de categoria I, cu dimensiunile de 60/180 mm și a căpriorilor decorativi cu dimensiunea de 50/150 mm pe maurlați.
- Prinderea foliei de difuzie RoofArt 140 g/m² de căpriori.
- Montarea contrașipcilor cu dimensiunea de 50/50 mm care permit crearea spațiului de ventilare.
- Montarea asterelii cu secțiunea de 30/120 mm, în câmp continuu și cu spațiul de aerisire de 5-10 mm. (După această etapă lucrările au fost oprite pentru construirea fațadei și au fost reluate pe data de 8 august 2016. Au fost realizate cele 5 etape descrise mai sus pentru fațadă după care lucrările la acoperiș au continuat.)
- Montarea sistemului pluvial. Beneficiarii au ales un sistem de jgheaburi dreptunghiulare.
- Acoperirea asterelii cu folie anticondens cu strat de difuzie (covor de ventilare) de 8 mm care se utilizează în cazul acoperișurilor cu pante mici, în cazul nostru este vorba de 5°. Aceasta asigură dublă protecție împotriva putrezirii asterelii.
- Executarea confecțiilor metalice din tabla Rheinzink cu lățimea de 590 mm și lungimea de 10 m. Ceea ce asigură cât mai puține îmbinări.
- Prinderea se efectuează cu cleme fixe și mobile care asigură spațiu în momentul dilatării tablei.
- Urmează efectuarea conexiunii dintre perete și tablă pentru a evita pătrunderea apei sub tablă.
Acest proiect este împărțit în 3 părți – acoperișul propriu zis cu suprafața de 140 m², fațada - 70-80 m² și terasa - 40 m². La efectuarea lucrărilor participă o echipă de 5 montatori.
În cazul proiectului de la Râșcani este vorba de tablă fălțuită SSAB GreenCoat PLX 7011. Acoperișul are o suprafață de 150 m² și este la etapa de montare a sistemului pluvial.
Beneficiarii au optat pentru sistemul RoofArt Cubic RAL-7011,
și au utilizat ferestre de mansardă Velux pentru iluminarea naturală a încăperii. Lucrările au fost începute pe data de 26 august 2016 și se preconizează să fie finisate în mijlocul lunii octombrie a aceluiași an.