Zăpada căzută pe suprafața acoperișului are proprietatea de a adera la acesta într-o măsură anumită în dependență de învelitoarea aleasă. Astfel zăpada se acumulează pe panta acoperișului și în funcție de temperatura interioară și gradul de topire al zăpezii sub acesta se crează o peliculă subțire de apă care reduce aderența zăpezii. Din cauza acestei pelicule depunerea de zăpadă alunecă parțial sau totalmente de pe suprafața acoperișului către streașini. Astfel de alunecări de zăpadă afectează jgheaburile, mașinile parcate sub streșini și pot cauza accidente și traume. Pentru a preveni neplăcerile este nevoie de a preveni acumulările mai mari de zăpadă de acoperiș sau căderea acestora în volum mare peste streșini.
Pentru a împiedica alunecarea zăpezii se recomandă utilizarea tăietoarelor de zăpadă cu punct de sprijin. Acestea pot fi așezate uniform pe întreaga suprafață a acoperișului, dar și pe rîndurile 4-5-6 din zona de acumulare a zăpezii, în dependență de înclinația acestuia și de altitudine.
De exemplu la o înclinație a acoperișului de 60˚, o altitudine de 800 m și utilizăm țigla ceramică Creaton Rapido (8,1 buc./m²) numărul necesar de tăietoare de zăpadă va fi de 2,1 buc./m², adică tăietoarele vor fi montate la fiecare a patra țiglă.
O soluție alternativă este grilajul parazăpadă. Locul ideal pentru montarea acestuia pe un acoperiș într-o singură apă este al doilea rând de țiglă, iar pentru un acoperiș în două ape – pe al treilea rând, grilajul trebuie să fie paralel cu streașina.
În cazul streașinilor cu o lățime mai mare, grilajele trebuie montate aproape de latura peretelui, pentru a reduce greutatea asupra căpriorilor.
Distanța dintre grilajele parazăpadă trebuie să fie de aproximativ 5 m.