„Acoperișul e cel mai important element la o casă, pentru că de sus îl văd îngerii.” (Antoni Gaudi)
Ne-am gândit să facem o colecție cu cele mai frumoase acoperișuri din Chișinău. Vedem partea laterală a acestor clădiri practic zilnic, dar mai puțin avem ocazia să le vedem de sus și să admirăm ceea ce văd îngerii, acoperișurile bine realizate. Iată câteva dintre ele:
1. Muzeul Național de Artă al Moldovei
A fost fondat de către Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre încă din anul 1939. Patrimoniul său numără peste 39.000 de opere de artă și iată de ce e foarte important să aibă un acoperiș durabil, care să protejeze aceste opere pe zeci și chiar sute de ani înainte.
Acoperișul e realizat cu tablă fălțuită din cupru, fiind restaurat odată cu întreaga clădire în 2007. Lucrările de montaj au durat 3 luni. Atragem atenția la detaliile artistice prelucrate manual la cupole, așa numiții solzi. Ei sunt personalizați, ca element din stema clădirii. Odată ce acoperă opere de artă, acoperișul nu putea să nu fie și el operă de artă!
2. Biserica Ortodoxă Română Sfinții Petru și Pavel
Recent, biserica a fost renovată. Acoperișul, cum și la Muzeul Național de Artă al Moldovei, este realizat cu tablă fălțuită din cupru. Lucrările de montaj au durat 10 luni, din noiembrie 2006 până în august 2007, având o suprafață de circa 2000 m2.
3. Circul
Sursa: Altfel.md
Circul din Chișinău și-a deschis ușile pentru vizitatori din 1981. Avea o capacitate de 1900 de locuri și diametrul arenei fiind de 13 m. Era considerat cel mai frumos circ din Uniunea Sovietică. Cupola este una care se asamblează și se dezasamblează.
4. Castelul familiei Stati
Sursa: Curaj.TV
Familia Stati și-a construit un castel în stil medieval la periferia municipiului Chișinău. Acoperișul este realizat cu tablă din oțel zincat și putem considera că este constituit din mai multe acoperișuri: fiecare element separat poate fi considerat acoperiș în parte, cum ar fi cele deasupra turnurilor.
5. Clopotnița Catedralei Mitropolitane
Sursa: Skydrive Moldova
Clopotnița a fost construită concomitent cu catedrala, amplasată la 40 m distanță de ea, simetric cu catedrala și față de centrul geometric al cartierului catedralei. Este acoperită cu o cupolă. Clopotnița a fost demolată în anii ’60 ai secolului al XX-lea și reconstruită în 1998 după imaginile de epocă.
P.S.: Știi un acoperiș care ar merita să fie în acest articol? Scrie-l în comentarii.